Vooroudergevoel / Jubileumuitgave
Op de meeste openbare scholen hingen vroeger de geschiedenisplaten van Johan Herman Isings: van de hunebedbouwers tot Leidens ontzet, en van Floris V tot de Vierdaagse Zeeslag zijn ze honderdduizenden kinderen levenslang bijgebleven. De schilderingen hingen niet als kunstwerken in een museum, maar als lesmateriaal in de klas, op dezelfde plek waar voor aardrijkskunde de blinde kaart van Nederland werd opgehangen.
Isings had niet een volledige vaderlandse geschiedenis geschilderd. Zijn lievelingsperiode was die van de Tachtigjarige Oorlog en de Gouden Eeuw: negentien van de drieënveertig aquarellen die hij maakte waren aan die tijd gewijd. Het lijkt of de aardigheid er wat hem betreft na 1800 een beetje af was.
Zoals de onderwijzer nodig was om de 'gaten' te vullen die Isings had laten vallen, zo hebben de schrijvers van Het vooroudergevoel - Jan Blokker en zijn zonen Jan en Bas - het op zich genomen om de hele vaderlandse geschiedenis, van de prehistorie tot de eenentwintigste eeuw, nog eens te vertellen. De haast klassiek geworden schoolplaten dienen opnieuw als illustratie en geheugensteun.